Nu este o surpriză pentru niciun cititor faptul că lectura te poate face să plângi. Scriitorii îşi completează textele cu emoţii şi ştiu să descrie cât se poate de real suferinţa umană. Sigur, citim, pentru a scăpa de realitate, dar sunt multe citate triste din cărţi care dau glas experienţelor tale. Citeşte-le pe toate.

1. “Claire, a spus el încet, mâine voi muri. Acest copil…este tot ce va rămâne de la mine. Te rog, Claire, te implor, ai grijă de el.

Stăteam nemişcată, cu vederea în ceaţă, iar în acel moment, mi-am auzit inima sfâşiindu-se. Era un zgomot mic, curat, ca şi cum ai rupe rădăcina unei flori.” – “Dragonfly in Amber”, de Diana Gabaldon.

2. “Ştiu atât de multe ultime cuvinte, dar nu le voi şti niciodată pe ale ei.” – “Căutând-o pe Alaska”, de John Green.

3. “Nu îi spune niciodată nimănui, nimic. Dacă faci asta, vei începe să le duci lipsa tuturor.” – “De veghe în lanul de secară”, de J. D. Salinger.

4. “Inima are o moarte lentă, ce rupe fiecare speranţă ca frunzele până într-o zi în care nu mai rămâne niciuna. Nicio speranţă. Nimic nu mai rămâne.” – “Memoriile unei Gheişe”, de Arthur Golden.

5. “Dacă ai o soră şi moare, nu mai spui că ai una? Sau rămâi mereu soră, chiar şi când cealaltă jumătate a ecuaţiei dispare?” – “Viaţă pentru sora mea”, Jodi Picoult.

6. “Plăcerea de a-mi aminti mi-a fost luată, pentru că nu mai aveam de cine să îmi amintesc. Am simţit că a-ţi pierde jumătatea de amintiri este ca şi cum ţi-ai pierde memoria. Ca şi cum lucrurile pe care le-am făcut nu mai erau la fel de reale şi de importante cum erau cu doar câteva ore înainte.” – “Sub aceeaşi stea”, de John Green.

7. “Sora mea va muri la nesfârşit pentru tot restul vieţii mele. Suferinţa este veşnică. Nu dispare, devine parte din tine, pas cu pas, respiraţie cu respiraţie. Nu voi înceta niciodată să sufăr după Bailey, pentru că nu voi înceta niciodată să o iubesc. Pur şi simplu aşa merg lucrurile. Durerea şi dragostea sunt unite, nu poţi să ai una fără cealaltă. Tot ce pot să fac este să o iubesc, să iubesc lumea, să mi-o amintesc mereu trăind cu îndrăzneală şi spirit şi bucurie.” – “Cerul e pretutindeni”, de Jandy Nelson.

8. “Nu există o agonie mai mare decât să porţi în tine o poveste.” – “Ştiu de ce cântă pasărea în colivie”, de Maya Angelou.

9. “Sunt singur, dar singur într-un mod profund oribil şi pentru o fracţiune de secundă, pot să văd cât de singur sunt şi cât de adânc curge acest sentiment. Şi mă sperie să fiu atât de singur, pentru că pare catastrofic.” – “Dry”, de Augusten Burroughs.

10. “Îmi ascund atât de bine cele mai profunde sentimente, încât uit unde le-am lăsat.” – “Salvând peştii de la înec”, de Amy Tan.

11. “Sunt mulţi copii în Afghanistan, dar puţine copilării.” – “Vânătorul de zmeie”, de Khaled Hosseini.

12. “Oamenii cred că atunci când eşti singur, eşti singuratic, dar nu cred că este adevărat. Să fii înconjurat de oamenii nepotriviţi este cel ai stingher lucru din Univers.” – “Eliberarea lui Max McTrue”, de Kim Culbertson.

13. “Dacă îi dai cuiva inima ta, o iau cu ei? Petreci toată viaţa cu o gaură în inima ta care nu a putut fi umplută.” – “19 minute”, de Jodi Picoult.

14. “Dacă nu există cineva ca tine căruia să îi pese mult, nimic nu va deveni mai bine.” – “Lorax, protectorul pădurii”, de Dr. Seuss.

15. “Cel pe care îl iubeşti şi cel care te iubeşte nu sunt niciodata aceeaşi persoană.” – “Monştri invizibili”, de Chuck Palahniuk.