Scriitorii consideră singurătatea o emoție complexă și mulți autori i-au dedicat pagini întregi sau chiar romane. Nu este o trăire ușoară, iar atunci când nu este înțeleasă, poate duce chiar la depresie și suferință profundă. Durerea se tratează cel mai bine cu literatură, așa că citește aceste citate despre singurătate din cărți și încearcă să înțelegi ce ți se întâmplă.

1. „Lasă-mă să îți spun ceva: dacă întâlnești un singuratic, nu este pentru că îi place să stea așa. Este pentru că a încercat să se integreze, dar oamenii au continuat să îi dezamăgească.” – „Viaţă pentru sora mea”, de Jodi Picoult.

2. „Nu m-am simțit niciodată singur. Am fost singur într-o cameră – m-am simțit sinucigaș, deprimat. M-am simțit îngrozitor, dar nu am simțit niciodată că altcineva ar putea intra în cameră și m-ar putea scăpa de ce mă deranja – indiferent de numărul lor. Cu alte cuvinte, singurătatea nu m-a deranjat niciodată, pentru că mereu am dorit-o. (…) Știi mulțimea obișnuită: ei bine, este vineri seara, ce vrei să faci? Doar stai aici? Ei bine, da, pentru că nu este nimic acolo. Este prostie. Sunt oameni proști amestecându-se între ei. Să fie proști împreună. Nu am fost niciodată purtat de dorința de a mă azvârli în noapte. Mă ascund în baruri, pentru că nu mă pot ascunde în fabrici. Atâta tot. Îmi pare rău pentru toate milioanele de oameni, dar nu m-am simțit niciodată singur. Îmi place de mine, mă distrez cel mai bine singur. Să bem mai mult vin!” – Charles Bukowski.

3. „Cel mai singuratic moment din viața cuiva este atunci când lumea sa se prăbușește și nu poate decât să se uite în gol.” – F. Scott Fitzgerald.

4. „Există doar două posibilități în Univers: fie suntem singuri, fie nu. Ambele variante sunt la fel de terifiante.” – Arthur C. Clarke.

5. „Ține minte: atunci când te simți singuri trebuie să fii doar tu cu tine. Este cea mai crudă ironie a vieții.” – „Shampoo Planet”, de Douglas Coupland.

6. „De ce oamenii trebuie să fie atât de singuri? Care este rostul? Milioane de oameni în lume, toți tânjind, toți căutând alți oameni să îi mulțumească, și totuși, izolându-se. De ce? Pământul a apărut doar pentru a hrăni singurătatea oamenilor?” – „Iubita mea, Sputnik”, de Haruki Murakami.

7. „Muzica era refugiul meu. Mă târam în spațiul dintre note și îmi încolăceam spatele de singurătate.” – Maya Angelou.

8. „Nimeni nu iubește atât de mult singurătatea. Pur și simplu nu mă dau peste cap să îmi fac prieteni. Duce doar la dezamăgiri.” – „Pădurea norvegiană”, de Haruki Murakami.

9. „Tot ce am vrut a fost să ating o altă ființă umană, dar nu numai cu mâinile, ci și cu inima mea.” – „Shatter me”, de Tahereh Mafi.

10. „Singurătatea este bună, dar ai nevoie de cineva, ca să îi spui că singurătatea este bună.” – Honore de Balzac.

11. „Poate fiecare om din această lume se teme de celălalt.” – „Șoareci și oameni”, de John Steinbeck.

12. „Dacă te simți singur când ești singur, ești într-o companie proastă.” – Jean-Paul Sartre.

13. „Problema nu este că sunt singură și îmi place să stau singură, ci că sunt singuratică și îmi place să fiu așa.” – Charlotte Bronte.

14. „Sexul este consolarea pe care o primești când nu poți avea dragoste.” – Gabriel Garcia Marquez.

15. „Nu știu ce este mai rău: să știi ce ești și să fii fericit sau să devii ce ți-ai dorit mereu și să te simți singur.” – „Flori pentru Algernon”, de Daniel Keyes.

16. „Atâția oameni sunt închiși precum cutiile, dar s-ar deschide, s-ar despacheta frumos, dacă ai fi interesat.” – Sylvia Plath.

17. „Nu voi uita niciodată cum depresia și singurătatea s-au simțit bine și rău în același timp. Încă se mai simt.” – „The Portable Henry Rollins”, de Henry Rollins.

18. „Ar fi prea ușor să spun că mă simt invizibil. În loc de asta, mă simt dureros de vizibil și ignorat în totalitate.” – „Fiecare zi”, de David Levithan.

19. „Singurul timp pe care îl irosim este cel pe care îl petrecem gândindu-ne că suntem singuri.” – „Cei cinci oameni pe care îi întâlnești în Rai”, de Mitch Albom.

20. „Este ciudat că îți este dor de cineva pe care nici nu ești sigur că l-ai cunoscut încă.” – „Infinite Jest”, de David Foster Wallace.