Există o regulă nescrisă în literatură, potrivit căreia scriitorii nu îşi critică colegii prea aspru, pentru că ştiu cât de greu este să faci o capodoperă. Cu toate acestea, câţiva autori au făcut excepţii nu s-au dat în lături, când a venit vorba de vorbit despre oamenii din domeniu.

 1. Oscar Wilde despre Alexander Pope: “Sunt două moduri prin care poţi urî poezia: unul este să îl urăşti pur şi simplu, altul este să îl citeşti pe Pope.”
 2. Gustave Flaubert despre George Sand: “O vadă mare, plină de cerneală.”
 3. Friedrich Nietzsche despre Dante Alighieri: “O hienă care a scris poezii pe morminte.”
 4. Vladimir Nabokov despre Feodor Dostoievski: “Lipsa de gust a lui Dostoievski, abordarea monotonă a persoanelor care suferă de complexe pre-Freudiene, felul în care se scufundă în tragicele nenorociri ale demnităţii umane – toate acestea sunt greu de admirat.”
 5. H. G. Wells despre George Bernard Shaw: “Un copil idiot care ţipă în spital.”
 6. Mark Twain despre Jane Austen: “De câte ori citesc Mândrie şi Prejudecată, vreau să o dezgrop şi să o lovesc în cap cu tibia ei.”
 7. George Bernard Shaw despre Shakespeare: “Cu excepţia lui Homer, nu există niciun scriitor eminent, nici măcar Sir Walter Scott, pe care să îl dispreţuiesc la fel de mult cum îl dispreţuiesc pe Shakespeare. Intensitatea nerăbdării mele cu el atinge culmi atât de înalte, încât ar fi o eliberare pentru mine să îl dezgropăm şi să aruncăm cu pietre în el.”
 8. Charlotte Bronte despre Jane Austen: “Îşi tulbură cititorul cu nimic vehement, îl deranjează cu nimic pofund. Pasiunile îi sunt necunoscute. Vorbeşte uşor despre ce vede, are flexibilitate, i se potriveşte. Dar ce îţi face inima să bată, deşi este ascuns, ce pune sângele în mişcare, ce este ascuns în viaţă şi te face să conştientizezi moartea – Doamna Austen le ignoră.”
 9. T.S. Eliot despre Aldous Huxley: “Huxley, care probabil este unul dintre acei oameni care trebuie să scrie 30 de novele proaste, înainte să scrie una bună, are o aptitudine naturală, dar slab dezvoltată, pentru seriozitate. Din păcate, această aptitudine este blocată de talentul său de a asimila rapid ce nu este esenţial.”
 10. Truman Capote despre Jack Kerouac: “Ăsta nu este scris, este dactilografiat.”
 11. W. H. Auden despre Robert Browning: “Nu cred că Robert Browning era foarte bun în pat. Soţiei lui probabil că nu îi păsa foarte mult de el. Sforăia şi avea fantezii despre fetiţe de 12 ani.”
 12. Henry James despre Edgar Allan Poe: “Entuziasmul pentru Poe este o dovadă clară a unui stadiu de reflecţie primitiv.”
 13. Samuel Butler despre Goethe: “Am citit o traducere a operei lui Goethe, Wilhelm Meister. Este bună? Pentru mine, este probabil cea mai proastă carte pe care am citit-o vreodată. Niciun englez nu ar putea scrie vreodată asta. Nu îmi pot aminti nicio idee bună în acea carte. Sunt fericit că nu a trebuit să mă deranjez niciodată să învăţ germana.”
 14. Evelyn Waugh despre Marcel Proust: “Citesc Proust pentru prima dată. Ceva foarte prost. Cred că este defect mental.”
 15. John Irving despre Tom Wolfe: “Este ca şi cum ai citi un ziar prost sau un articol prost dintr-o revistă.”