Născut în 15 octombrie 1844 în Rocken, Germania, Friedrich Nietzsche este, încă, unul dintre cei mai influenți gânditori și filosofi. Descoperă cele mai importante lecții de viață pe care le vei învață din opera lui.

1. Dorința de a avea putere este dorința de a trăi

Nu te lasă copleșit de frică și nu tremura sub povara ei. Suferința duce, de obicei, la evoluție în viață, iar oamenii care trec prin greutăți devin mai puternici. Ține cont că fiecare om își dorește să devină cel mai bun și să se dezvolte constant.

“Orice ființă vie ar trebui să fie încarnarea voinței, să tânjească să crească, să se răspândească și să devină predominant.”

2. Ești responsabil pentru viața ta

Nu te victimiza și nu te plânge, asumă-ți responsabilitatea vieții tale. Dacă nu ești fericit într-o situație, fă tot ce ține de tine să o schimbi.

“Suntem responsabili pentru existența noastră. Vrem să fim cârmacii destinului nostru și refuzăm să permitem oricărei schimbări să aibă o șansă.”

3. Nu înceta niciodată să urci

“Pe muntele adevărului nu vei urca niciodată în gol” spunea Nietzsche. Fii întotdeauna interesat de adevăr și fii sincer cu tine și cu ceilalți.

4. Cei mai mulți oameni sunt prea preocupați cu ei înșiși, pentru a fi răi

Nu lua lucrurile personal, indiferent de ce îți spun ceilalți, pentru că de cele mai multe ori, aceștia nu se gândesc la tine. Fii interesat de viața ta, de evoluția ta și lasă-i pe ceilalți să spună ce vor.

5. Super-omul acceptă viață în totalitatea ei, inclusiv suferința

În opinia lui Nietzsche, omul trebuie să accepte viața așa cum e, cu bune și cu rele. Scopul fiecăruia este să găsească o formulă care să îl ajute să treacă prin toate cu demnitate.

6. Nu există fapte reale

Filosoful consideră că în viață “faptele nu există, doar interpretările”. Nu nega realitatea, ci doar încearcă să înțelegi că nu există bine sau rău, ci există doar modul în care interpretezi o situație. Nu mai folosi astfel de etichete și viața nu ți se va mai părea o povara atât de mare.

7. Consumă cultură de calitate

Ești ceea ce mănânci și ceea ce citești.

“Cultura este eliberare, înlăturarea tuturor ierburilor, pietrelor și animalelor sălbatice care atacă rădăcina plantei”, spunea gânditorul german.

Asigură-te că devorezi cultura care te reprezintă și care îți place și te vei dezvoltă.

8. Apreciază diferența în gândire

Admiră-i pe cei care gândesc diferit de tine, nu trebuie să trăiești într-o lume în care toți sunt de acord cu ce spui.

“Stimează-i mai tare pe cei care gândesc diferit.”

9. Dezvăluie-ți excentricitatea

Dacă eșți ciudat sau excentric, nu îți fie teamă să arăți asta. Apreciază-ți unicitatea și nu încerca să te adaptezi în societatea. Ești un cerc și nu poți fi băgat într-un pătrat.

10. Fii întotdeauna curajos

“Problemele mele sunt noi, orizontul meu psihologic este înfricoșător de cuprinzător, limbajul meu este îndrăzneț și clar – nu există cărți scrise în germană care să să aibă idei mai independente decât ale mele.”

Nu te preface modest, fii curajos și fă din lume un loc mai bun.

11. Nu deveni un monstru

“Cei care se luptă cu monștrii ar trebui să afle că nu am devenit un monstru.”

Uneori în viață poți părea anti-erou, dar ai întotdeauna grijă că în idealurile tale, să nu devii un dictator. Nu deveni niciodată un monstru, încercând să lupți împotriva monștrilor și adu-ți aminte că cei care au avut idei prea ideale, au sfârșit prin a ucide milioane de oameni.

12. Gândește diferit

“Cel mai sigur mod prin care poți corupe un tânăr este să îi spui să îi stimeze mai tare pe cei care gândesc ca el, decât pe cei care gândesc diferit”, spunea Nietzsche. Învață să fii mulțumit de faptul că ești diferit și nu îți fie teamă să arăți asta.

13. Critică-te fără milă

Nu pune la suflet ce spun ceilalți despre tine, dar nu ezita să fii cel mai dur critic al tău. Identifică-ți defectele și încearcă să le schimbi.

14. Nu ezita să îți urmezi intuiția

Logica și gândirea sunt bune, dar nu îți ignora intuiția.

“De acum încolo voi fi ghidat de intuiție în viață, mai mult decât de concepte.”

15. Caută întotdeauna libertate

Încearcă să trăieșți astfel încât întotdeauna să faci ce îți place, nu ce simți că trebuie. Te vei bucura altfel de viață!