William Faulkner este unul dintre cei mai mari scriitori americani, având un stil unic și o inteligență aparte, ce i-au adus Premiul Nobel pentru literatură la vârsta de 52 de ani, dar și două premii Pulitzer. Nu a dat multe interviuri în viața sa, dar îi plăcea să împărtășească din experiența sa. Descoperă 10 de sfaturi de scris de la Faulkner de care să ții cont.

1. Faulkner despre ce înseamnă să fii scriitori

“Nu fi un simplu scriitor, fii scrisul. A fi scriitor înseamnă a fi stagnant, în timp ce a fi scrisul însuși înseamnă mișcare, activitate, viață. Când nu te mai miști, ești mor. Nu este niciodată prea devreme să începi să scrii, din momentul în care începi să citești.”

2. Despre cum trebuie să abordezi scrisul

“Rămâi un amator. Nu trebuie să scrii pentru bani, ci pentru plăcere. Ar trebui să fie amuzant. Și ar trebui să fie interesant. Poate nu pe măsură ce scrii, dar după ce ai terminat, ar trebui să simți încântare, pasiune. Asta nu înseamnă că trebuie să te simți mândru, să te umfli în pene, când te gândești la ce ai făcut. Înseamnă că ai făcut tot ce puteai mai bine. Data viitoare vei face mai bine.”

3. Despre tehnica de scris

“Lasă scriitorul să facă operații sau să așeze cărămizi, dacă este interesat de tehnică. Nu exista un mod mecanic de a scrie, scurtături. Tânărul scriitor ar fi un prost, dacă ar urma o teorie. Învață din greșelile tale, oamenii învață doar din greșeală. Un artist bun crede că nimeni nu este destul de bun să îi dea sfaturi. Are o vanitate supremă. Indiferent de cât de mult îl admiră pe scriitorul de odinioară, vrea să îl învingă.

4. Despre cel mai bun mod în care poți începe un roman

“Aș spune să ai personajul în minte. Odată ce este în minte, și este corect și real, atunci el va face toată munca. Și tot ce va trebui să faci va fi să stai în urma lui și să scrii ce face și ce spune. Este ingestia și apoi gestația. Trebuie să cunoști personajul. Trebuie să îl crezi. Trebuie să simți că este viu și, desigur, va trebui apoi să faci un pic de muncă și să aduni și să alegi dintre posibilele acțiuni pe care le face. După, să pui totul pe hârtie este mecanic. Cea mai bună parte din scris trebuie să aibă loc în cap, înainte să pui pixul pe hârtie.”

5. Despre cum devine un roman bun

“99% talent, 99% disciplină, 99% muncă. Un scriitor bun nu trebuie să fie niciodată mulțumit de ce face. Nu-ți iese niciodată atât de bine cum ar trebui. Visează întotdeauna și țintește mai sus decât știi că poți ajunge. Nu te mulțumi să fii doar mai bun decât contemporanii sau predecesorii tăi. Încearcă să fii mai bun decât tine. Un artist este o creatură condusă de demoni. Nu știe de ce aceștia îl aleg pe el și de cele mai multe ori este prea ocupat să se întrebe de ce. Nu are niciun pic de moralitate, pentru că va fura, împrumuta, cerși sau fura de la toată lumea, pentru a-și face treaba. Singura responsabilitate a scriitorului este pentru arta sa. Va fi nemilos, dacă este un scriitor bun. Are un vis. Îl consumă atât de mult, încât trebuie să scape de el. Nu are liniște până nu face asta. La totul trebuie să renunți: la onoare, mândrie, decență, siguranță, fericire, la tot, pentru a scrie o carte. Dacă un scriitor trebuie să își jefuiască mama, nu trebuie să ezite.”

6. Despre când trebuie să închei o zi de muncă

“Singura regulă pe care o am este să renunț, cât încă este fierbinte. Nu scrie până la epuizare, renunță întotdeauna când merge bine. Este apoi mult mai ușor să reiei. Dacă te epuizezi, vei intra pe un teren mort și vei avea probleme. Fă așa cum se spune: pleacă cât încă arăți bine.”

7. Despre personaje

“Cele mai sincere adevăruri vin din inima oamenilor. Nu încerca să îți prezinți ideile cititorilor. În loc de asta, încearcă să-ți descrii personajele așa cum le vezi. Ia ceva de la o persoană pe care o știi, ceva de la alta, și ia-te pe tine, pentru a crea o a treia persoană la care să se uite oamenii și să vadă ceva ce înțeleg.”

8. Despre cea mai buna vârstă la care ar trebui să scrii

“Pentru ficțiune, cea mai bună vârstă este între 35 – 45. Focul tău nu s-a stins de tot și știi mai multe. Ficțiunea este mai înceată. Pentru poezie, cea mai buna vârstă este de la 17 la 26. Scrierea unei poezii este mai mult ca o rachetă cu toate focurile condensate într-o singura flamă.

9. Despre titluri

“Mă îndoiesc că poate fi o regula pentru a găsi un titlu. Cred că cu cât ceva este mai scurt, cu atât este mai bine. Cred asta – că poveștile își pun titluri singure. Da, cu cât este mai scurt, cu atât este mai bine.”

10. Despre a scrie pentru bani

“Nu face din scris munca ta. Ia-ți un alt serviciu, pentru a primi bani că să cumperi ce vrei în viață. Nu contează ce faci, câtă vreme nu depinzi de banii din scris și nu ai un deadline la scris. Vei găsi, astfel, destul timp pentru scris, indiferent de cât de mult muncești. Nu am cunoscut pe nimeni care să nu aibă timp să scrie ce vrea.”