Literatura clasică poate părea dificilă pentru un cititor începător, dar dacă alegi titlurile potrivite, te vei îndrăgosti iremediabil de ea. Descoperă 10 titluri pe care ar trebui să le treci pe lista ta de vară.

1. “Aventurile lui Huckleberry Finn”, de Mark Twain

Ernest Hemingway a descris cel mai bine importanța acestui clasic: “Toată literatura americană provine dintr-o singură carte scrisă de Mark Twain și numită ‘Huckleberry Finn’. Scriitura americană de acolo provine, nu exista nimic înainte. Și nu s-a mai scris nimic la fel de bun de atunci.”

Cea mai populară carte srisă de Twain trataează subiecte care sunt de interes și în zilele noastre: rasismul, războiul, religia și multe altele. Romanul prezintă aventurile unui băiețel orfan, care împreună cu un sclav fugar din sudul Statelor Unite, încearcă să ajungă pe tărâmuri mai libere. Pe lângă situațiile interesante prin care trec cei doi, Mark Twain tratează și subiecte de ordin moral. Descrierile poetice pe care le vei descoperi în roman, dar și faptul că a fost, cândva, interzis, sunt motive puternice să treci acest titlu pe lista ta de lectură.

2. “Moby Dick”, de Herman Melville

Acest roman plin de umor este, de fapt, o meditație produndă asupra condiției umane. Puține cărți sunt la fel de valoroase din punct de vedere stilistic că această capodoperă a lui Melville: vei afla multe informații despre vânătoarea de balene din secolul al XIX-lea, dar vei descoperi și alte obieciuri culturale interesante de la acea vreme. “Moby Dick” nu este doar o carte pe care trebuie să o citești, ci o experiență prin care trebuie să treci. Nu lăsa scriitura ușor arhaică să te abată de la ideile interesante pe care le vei regăsi în paginile acestui volum.

3. “La răscruce de vânturi”, de Emily Bronte

Publicat la un an după moartea lui Emily Bronte, acest roman prezintă povestea zbuciumată de dragoste dintre Heathcliff și Catherine Earnshaw. Scrisă în perioada victoriană, cartea ar face un cititor de la acea vreme să roșească prin personajele prezentate și stilul literar abordat. Pregătește-te să descoperi o iubire obsesivă, ce depășește granițele timpului.

4. “Mândrie și prejudecată”, de Jane Austen

“Mândrie și prejudecată” se concentrează pe viața a cinci femei nemăritate, care au deja viitorii soți aleși de familiile lor. Planul pare unul simplu, dar lucrurile se schimbă în momentul în care Domnul Darcy ajunge în oraș.

5. “Jane Eyre”, de Charlotte Bronte

Dacă vrei o poveste romantică, plină de monologuri și lupte interne, atunci acesta este romanul potrivit pentru tine. Jane a crescut fără părinți și s-a simțit marginalizată toată tinerețea ei. Curajul ei este testat încă odată, în momentul în care este angajată de Edward Rochester, un bărbat dur și capricios, de care ajunge, însă, să se îndrăgostească.

6. “Frankenstein”, de Mary Shelley

Scris în secolul al XIX-lea, acest roman rămâne o capodoperă. Mary Shelley a început să-l scrie la 18 ani, în urma unui pariu cu Lordul Byron și Percy Shelley. Cei trei s-au provocat să scrie o poveste care să pornească de la o întâmplare supranaturală și desi toți au onorat acest pariu, doar Shelley a fost publicată. Victor Frankenstein este un tânăr pasionat de chimie și natura umană, care dă viață unei creaturi compusă din parti diferite de la mai multe cadavre. Povestea este una extrem de interesantă, care te va tine cu sufletul la gură până la ultima pagină.

7. “Odiseea”, de Homer

Considerat de mulți primul roman scris vreodată, această operă greacă a trecut testul timpului, rămânând o poveste captivantă și în zilele noastre. Cartea poate fi considerată o descriere a călătoriei omului prin viață, dar pregătește-te să re-descoperi și personaje mitologice și creaturi fantastice.

8. “Don Quijote”, de Miguel de Cervantes

Realul și iluzoriul se îmbină perfect în această operă clasică scrisă de Miguel de Cervantes, ce prezintă aventurile lui Don Quijote și ale lui Sancho Panza. Volumul, considerat de mulți primul roman modern, a influențat mulți scriitori de-a lungul anilor, William Faulkner susținând chiar că ar citi anual cartea lui Cervantes, “așa cum alti oameni citesc Biblia”.

9. “Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee

Un roman extrem de popular, ușor de citit, care tratează teme grele: discriminarea rasială, violul și probleme de etică. Volumul de debut scris de Harper Lee a devenit instantaneu best-seller și a primit numeroase premii, printre care și Pulitzer Prize în 1961.

10. “1984”, de George Orwell

Unul dintre cele mai importante romane ale secolului al XX-lea, “1984” merită toată atenția ta. Publicată în 1949, cartea oferă perspectiva lui Orwell asupra unei societăți totalitare, aducând în discuție teme care ne macină și astăzi.