Când nu ştii încotro să te îndrepţi, alege o carte şi apucă-te de citit. Este cel mai bun sfat pe care l-ai putea primi, mai ales atunci când ai o perioadă grea. Află care sunt problemele de viaţă ce pot fi rezolvate cu ajutorul cărţilor, potrivit cercetătorilor.

1. Îţi poţi vindeca inima frântă

Dacă ai avut vreodată inima frântă, atunci ştii cât este de dureros şi de greu să treci peste. Lectura te poate, însă, ajuta să depăşeşti momentul, pentru că îţi va arăta că nu eşti singurul care a simţit asta. Atunci când întâlneşti un personaj care simte acelaşi lucru ca tine, nu te mai concentrezi atât de mult pe suferinţa ta.

2. Te vei simţi inspirat

Cărţile motivaţionale te vor ajuta să laşi deoparte serialele şi ieşirile cu prietenii şi să te concentrezi mai mult pe pasiunile tale. Dacă te simţi fără creativitate, de exemplu, ia o carte din bibliotecă şi lasă-te inspirat, la final, te vei simţi mult mai motivat şi mai inspirat.

3. Primeşti sfaturi de viaţă

Scriitori precum Judy Blume, J.K. Rowling şi Roxanne Gay dau unele dintre cele mai bune sfaturi de viaţă. Nu contează că sunt pentru personaje fictive, pentru că pot fi aplicate şi în viaţă.

4. Poţi lua mai uşor decizii grele

Nu ştii dacă este momentul să te muţi într-un alt oraş sau să îţi schimbi locul de muncă? Atunci trebuie să citeşti o carte, nu pentru a fugi de probleme, ci dimpotrivă, pentru a le rezolva mai repede. Atunci când te rupi de realitate şi vezi cum personajele iau decizii importante, îţi va fi şi ţie mai uşor să faci asta.

5. Vei adormi mai repede şi te vei trezi mai uşor

Probabil ştii, deja, că lectura te ajută să adormi, dar la fel de indicată este şi dacă vrei să te trezeşti mai uşor. Obişnuieşte-te să citeşti în fiecare dimineaţă şi îţi vei convinge organismul că acesta este semnalul pentru a începe o nouă zi.

6. Vei scăpa de stres

Cercetătorii de la Universitatea din Sussex au arătat că cititul, chiar şi timp de câteva minute pe zi, reduce stresul cu 68%. Oricând te simţi copleşit de muncă şi de probleme, pur şi simplu afundă-te în lectură şi lasă-te inspirat de personaje. Îţi vei da seama, la final, că lucrurile nu sunt atât de grele precum le crezi.

7. Nu te vei mai simţi singur

Singurătatea este una dintre cele mai comune probleme ale lumii noastre. Poţi fi înconjurat de familie şi prieteni, dar să te simţi singur, în acelaşi timp. Cărţile te pot, însă, ajuta să simţi că faci parte dintr-o comunitate şi că eşti înconjurat de oameni interesanţi.

8. Vei fi un prieten mai bun

Cărţile te fac mai empatic şi te ajută să înţelegi mai bine ce simt ceilalţi. În aceste condiţii, îţi va fi mult mai uşor să interacţionezi şi să îi ajuţi pe cei din jurul tău să depăşească momentele grele.

9. Vei avea o memorie mai bună

Aşa cum 30 de minute pe banda de alergat îţi menţin inima sănătoasă, cititul îţi va menţine creierul alert. Pe lângă faptul că îţi îmbogăţeşti vocabularul şi afli despre lucruri noi, memoria ta va fi antrenată să ţină minte cât mai multe lucruri.

10. Vei fi mai fericit

Când dormi bine, te simţi înţeles şi înconjurat de oameni frumoşi, nu poţi fi altfel decât fericit. De câte ori nu ştii ce trebuie să faci sau ai o zi proastă, citeşte o carte şi lucrurile vor fi mult mai bune.