Femeile din literatură par capabile de orice: să aibă grijă de cei slabi, să se lupte cu cei puternici și puși pe distrugere, să rămână fidele principiilor chiar și în cele mai grele perioade. Iar unele dntre ele fac asta în haine incomode și în societăți patriarhale și indiferente la fragilitatea feminină. Descoperă cele mai interesante femei din literatură și lasă-te inspirată.

1. Elizabeth Bennet, din „Mândrie și prejudecată”

Curajoasă, puternică, inteligentă și mereu însetată de cunoaștere. Acestea sunt calitățile care o descriu pe Elizabeth Bennet, unul dintre cele mai cunoscute personaje ale lui Jane Austen. În romanul „Mândrie și prejudecată”, Lizzie își apără cu îndârjire familia, principiile și propria fericire. Bogăția sau un statut social mai bun nu înseamnă nimic pentru Elizabeth, care rămâne fidelă dorințelor sale și luptă cu toată lumea, pentru a nu-și compromite fericirea.

„Curajul meu răsare întotdeauna, cu fiecare încercare de a mă intimida”, spune Lizzie.

2. Celie, din „Culoarea purpurie”

În cea mai mare parte din roman, Celie este tratată prost de bărbații din viața ei. Prin puterea dragostei și capacitatea de iertare, însă, reușește să renască și să își schimbe mentalitatea, transformându-se din victimă într-o femeie încrezătoare și independentă.

3. Minny Jackson, din „Culoarea sentimentelor”

Minny Jackson are grijă ce casa stăpânilor ei, în Mississippi, dar pe lângă curățenie și gătit, are darul de a spune lucrurilor pe nume. După ce se întâlnește cu jurnalista Skeeter Phelan, Minny le convinge și pe celelalte menajere să își spună poveștile, pentru a schimba realitatea în care trăiesc.

4. Beatrice, din „Mult zgomot pentru nimic”

„Mult zgomot pentru nimic” conține unele dintre cele mai amuzante replici din opera lui Shakespeare, iar Beatrice este responsabilă pentru multe dintre ele. Este o femeie puternică, o eroină nu doar pentru că este genială și curajoasă, dar și pentru că nu acceptă niciun bărbat care nu îi recunoaște calitățile.

5. Matilda, din „Matilda”

Chiar dacă are parte de multe abuzuri din partea familiei și a profesoarei sale, Matilda nu lasă aceste piedici să îi stea în cale și se revoltă împotriva nedreptății. Puternică, profundă și caldă, știe foarte bine diferența dintre bine și rău. În loc să aștepte să fie salvată de un erou, Matilda preia controlul asupra vieții sale și își folosește inteligența, pentru a ajunge acolo unde își dorește.

6. Scout Finch, din „Să ucizi o pasăre cântătoare”

Încă un copil care merită admirat pentru curajul și inteligența de care dă dovadă. Scout respinge convențiile din societatea sudistă americană și nu vrea să poartă rochii lungi, să aibă un limbaj elevat sau să își controleze limbajul. Fiica eroului Atticus, și ea are principii morale puternice și este oricând gata să lupte pentru dreptate.

7. Alice, din „Alice în Țara Minunilor”

„Alice în Țara Minunilor” este un roman scris de Lewis Carol în perioada victoriană, o epocă în care genurile erau destul de inflexibilie, iar femeile trebuiau să fie maleabile și să se mulțumească cu viața de casnică. Alice, însă, nu voia să se conformeze așteptărilor acelei perioade. Era curioasă, dornică de aventură și nu se lăsa niciodată condusă de teamă. Chiar dacă ce a trăit a fost doar un vis, faptul că și-a depășit condiția, chiar dacă numai în subconștient, este destul de impresionant.

„Alice a început să creadă că foarte puține lucruri erau, într-adevăr, imposibile” este poate cea mai bună lecție pe care o oferă.

8. Jane Eyre, din „Jane Eyre”

Jane Eyre a fost o orfană care a avut o copilărie grea. Era pedepsită deseori pentru curajul de a spune adevărul și simțul dreptății, iar căminele în care a locuit erau extrem de dure. Când a devenit adult, s-a angajat ca guvernantă și s-a îndrăgostit de șeful său, Dl. Rochester, un bărbat ursuz, cu un trecut dubios. În ciuda obstacolelor pe care le întâlnește, Jane rămâne devotată principiilor ei și nu își uită niciodată valoarea.

9. Scarlett O’Hara, din „Pe aripile vântului”

Neînfricată, tăioasă, o forță în adevăratul sens al cuvântului, Scarlett este o femeie extrem de puternică. „Pe aripile vântului” o urmărește pe Scarlett de când era o tânără răsfățată și până când a devenit o supraviețuitoare de răzvoi. Are sclavi, manipulează și este extrem de îndrăgostită de Ashley Wilkes, un bărbat care nu o iubește. Cu toate acestea, este greu să nu fii fermecat de ea până la finalul cărții.

10. Esperanza, din „Casa de pe strada Mango”

Esperanza Cordero se confruntă cu sărăcia și abuzul, dar nu renunță la visul ei de a deveni scriitoare.