Poezia poate părea greu de digerat, dar dacă îi dai o șansă, s-ar putea să te cucerească definitiv. Descoperă 10 motive pentru care ar trebui să incluzi poeme în lista ta de lectură.

1. Poezia poate fi distractivă

Să citești poezie poate fi o activitate distractivă, mai ales dacă reușești să găsești poeții pe gustul tău. Poate dura ceva timp, până găsești autorii potriviți, dar căutarea merită. Vei găsi versuri pentru orice stare, de la amuzante, nervoase, descriptive, sincere, satirice, la triste, romantice și emoționante. Există poeme scurte, dar și unele lungi, așa că va fi imposibil să nu găsești ceva pe gustul tău.

2. Versurile îți pot face ziua mai frumoase

Indiferent despre tema abordată în poemul tău, autorul va folosi un limbaj diferit și frumos. Poeții se concentrează, de obicei, pe cum spun lucrurile, nu neapărat pe ce spun, așa că dacă îți dorești să îți dezvolți capacitatea de comunicare, poezia este un pas bun în această direcție. În plus, o astfel de lectură îți va schimba, cu siguranță, starea de spirit.

3. Vei fi surprins

Dacă citești poezie pentru prima dată, pregătește-te să descoperi un teritoriu nou, dar vei fi surprins și dacă ai experiență cu acest gen. Nu știi niciodată cum vei răspunde la poezie, așa că fii pregătit pentru orice stare.

4. Poezia îți dezvoltă imaginația

Poezia are o reputație care îi face pe oameni să o ignore: este confuză! Uneori este adevărat, alteori nu. Multe versuri sunt ușor de înțeles, iar cea mai bună metodă de a consuma acest gen este să îți păstrezi mintea deschisă. Poemele îți pot dezvolta imaginația și te ajută să ieși din zona ta de confort. Nu trebuie să înțelegi tot ce citești, uneori confuzia este eficientă și te poate ajuta să pornești pe căi necunoscute.

5. Te ajută să meditezi

Poezia te poate ajuta să te liniștești și să fii mai concentrat. Poți citi versurile de mai multe ori, dacă asta te calmează, iar procesul te va ajuta să uiți de grijile zilnice.

6. Poezia te face un cititor mai bun

Poezia îți dezvoltă imaginația și te ajută să fii mai atent la detalii, astfel că vei înțelege mai bine și alte genuri. Versurile nu sunt atât de diferite de proză și pe cât citești mai multă poezie, cu atât vei înțelege că este doar o altă formă de literatură. Poezia te ajută să fii mai atent la limbaj și va schimba modul în care citești orice alt gen literar.

7. Vei înțelege mai ușor diferențele dintre genuri literare

Poemele te ajută să înțelegi mai bine ce gen literar preferi și vei fi mai deschis să încerci și cărți pe care le-ai evita în mod normal. Dacă vrei să crești ca cititor, este important să citești și versuri.

8. Poți citi versuri oricând

Poemele sunt perfecte pentru acele momente în care nu ai mai mult de zece minute, dar ai vrea să citești ceva, pentru a te deconecta. Poezia îți oferă foarte multă flexibilitate și în doar câteva minute poți citi mai multe poeme. Îți poți seta ca obiectiv să citești cel puțin 2 poezii pe săptămână și cu timpul îți va fi mult mai ușor să incluzi versurile pe lista de lectură.

9. Poezia este pe val

Sunt foarte mulți autori noi care preferă să scrie în versuri, iar operele lor sunt chiar interesante. „Deaf Republic”, de Ilya Kaminsky, „The tradition”, de Jericho Brown, și „Book of hours”, de Kevin Young, sunt doar câteva volume care merită atenția ta.

10. Te ajută să înțelegi istoria

Poezia este cea mai veche formă literară, existând dinainte ca oamenii să înceapă să scrie. Petrece câteva minute pe zi făcând ce făceau oamenii cu multe milenii în urmă și obișnuiește-te să citești versuri mai des.