Prima pagină » 10 moduri în care romanul “Micul Prinţ” te pregăteşte pentru viaţă
Promotie -70%
x Image Liber la lectura

10 moduri în care romanul “Micul Prinţ” te pregăteşte pentru viaţă

Romanul “Micul Prinţ” a fost publicat pentru prima oară în 1943 de către scriitorul francez, poet şi aviator Antoine de Saint- Exupery. Cartea a fost votată cea mai bună operă a secolului al XX-lea în Franţa, dar este apreciată în întreaga lume. Pentru această poveste, autorul s-a inspirat din experienţele avute în cadrul Forţelor Aeriene Franceze.

Volumul este uşor de parcurs: un pilot se prăbuşeşte cu avionul în Sahara, unde întâlneşte un băieţel cunoscut ca Micul Prinţ. Acesta începe să povestească despre planeta sa, un asteroid şi călătoriile sale în alte lumi.

Romanul este fascinant, aşa că nu ne mirăm ca a fost tradus în peste 250 de limbi în ultimii 70 de ani. Dacă nu eşti încă decis să îl citeşti, vezi care sunt cele mai importante lecţii de viaţă pe care le vei descoperi aici.

1. Trebuie să rămâi în legătură cu creativitatea din copilărie

Naratorul îşi începe povestea amintindu-şi de o întâmplare din copilăria sa, când desenase un şarpe boa care înghiţise un elefant. Toţi adulţii care au privit imaginea au văzut acelaşi lucru: o pălărie obişnuită, aşa că a renunţat la pasiunea sa pentru desen. Micul Prinţ a înţeles, însă, imediat ce se afla în imagine.

“Dar, indiferent cu cine vorbeam, spunea mereu: asta este o pălărie. Atunci nu mai puteam discuta cu acea persoană despre şerpi boa sau păduri primitive sau stele. Mă coboram la nivelul lor şi începeam să discut despre poduri sau golf sau politică sau cravate. Iar adulţii erau foarte încântaţi să cunoască un om atât de sensibil.”

Ce trebuie să înveţi de aici? Pe măsură ce creşti, nu te rupe de creativitate şi de doza de nebunie din copilărie. Adulţii preferă cifrele şi ideile practice, dar uită să privească dincolo de suprafaţă, să se lase purtaţi de val şi să fie creativi. Pe măsură ce îşi pierd curiozitatea, devin pasivi. Iar curiozitatea nu te ajută doar să trăieşti momente interesante, ci este benefică şi pentru sănătate. Un studiu publicat în revista de Psihologie a Muzicii a arătat că studenţii care cântă la pian sunt mai puţin stresaţi când improvizează pe scenă.

2. Pentru a aprecia micile plăceri ale vieţii, nu trebuie să te iei în serios

În călătoria sa pe diferite planete, Micul Prinţ explică faptul că a cunoscut mulţi oameni de afaceri serioşi. Astfel, un bărbat care număra constant stelele din galaxie şi care susţinea că este fericit pentru că le deţine pe toate, viaţa sa este pustie şi plictisitoare pentru că nu are altceva. Nu poate aprecia frumuseţea steleleor.

“Le administrez, a răspuns omul de afaceri. Le număr şi renumăr. Este dificil. Dar sunt un om care este interesat în mod natural de probleme importante.”

Ce trebuie să reţii de aici: nu ar trebui să îţi compromiţi niciodată micile plăceri în viaţă, mai ales că cercetătorii susţin că râsul îţi îmbunătăţeşte starea de spirit şi calitatea vieţii.

3. Fă-ţi timp pentru tine, aceasta este cheia fericirii

Micul Prinţ îşi aminteşte de o altă întâlnire cu un personaj interesant pe care a avut-o pe a cincea planetă pe care a vizitat-o, unde o zi dura doar un minut. Lampagiul trebuia să stingă lumina în fiecare minut şi să o aprindă imediat după alte 60 de secunde, astfel că nu avea niciodată timp de odihnă.

“Apoi, planeta se schimbă în fiecare minut şi nu am nicio secundă de odihnă. La fiecare minut trebuie să aprind lampa şi să o sting.”

Este, deci, importantă să apreciezi fiecare moment care trece şi să te bucuri de viaţă. Odihneşte-te şi fă-
ţi timp pentru tine, mai ales că şi medicii susţin că lipsa somnului este cel mai mare duşman al sănătăţii tale.

4. Trebuie să ai curaj să explorezi

Pe a şasea plantetă, Micul Prinţ a întâlnit un bătrân care scria cărţi voluminoase. Micul Prinţ a crezut, iniţial, că acest autor era un explorator, dar a aflat că el, de fapt, era un geograf care nu a ieşit niciodată din biroul său.

Astfel, deşi este uşor să stai în zona de confort, trebuie să ai curaj să mergi şi în zone necunoscute, să cunoşti oameni noi şi să vezi lumea.

5. Este mai bine să alegi cu inima

Micul Prinţ este îndrăgostit de un trandafir aflat pe planeta sa, unul care arată ca orice alt trandafir de pe Pământ. Dar această floare este unică pentru că a ales-o el. Este “unică în lume”, spune vulpea, pentru că prinţul a avut grijă de ea.

“Şi acum iată secretul meu, unul foarte simplu: numai cu inima poţi vedea corect. Ce este esenţial este invizibil ochiului.” – Vulpea.

Micul Prinţ reprezintă spontaneitatea, el gândeşte doar cu inima şi doar aşa descoperă ce contează cu adevărat.

6. Ai grijă de planetă

“Este doar o chestiune de auto-disciplină”, a explicat Micul Prinţ. “Primul lucru pe care îl faci dimineaţa este să ai grijă de tine: te speli pe dinţi şi pe faţă, nu-i aşa? Ei bine, al doilea lucru pe care trebuie să îl faci este să ai grijă de planetă.”

Până la urmă, aici locuieşti, aşa că trebuie să îi arăţi respectul care i se cuvine.

7. Nu îi judeca pe ceilalţi după cuvintele lor, ci după ce fac

“Trandafirul meu mi-a umplut viaţa cu parfum, mi-a adus bucurie în viaţă. Nu ar fi trebuit să îl părăsesc niciodată. Ar fi trebuit să apreciez ce suflet sensibil şi dulce se afla sub acele jocuri stupide.”

Învaţă întotdeauna să vezi dincolo de aparenţe şi vei vedea că viaţa ta va fi mai frumoasă.

8. Nu îţi ascunde sentimentele reale. Te va costa tot ce este important

Din momentul în care Prinţul începe să vorbească despre planurile sale de a vizita alte planete, floarea de care a avut grijă atâta timp susţine că nu are nevoie de el şi că îşi este de ajuns. În aceste condiţii, Micul Prinţ o abandonează, deşi “ar fi trebuit să înţeleagă gingăşia care se afla sub pretenţiile ei naive.”

9. Judecă-te pe tine, înainte să îi judeci pe alţii

Pe prima planetă pe care o vizitează, eroul romanului întâlneşte un rege care conduce întreaga populaţie. Deşi Micul Prinţ nu înţelege foarte bine ce face acesta, Regele îl învaţă că este mult mai greu să te judeci pe tine, dar mult mai important. Doar aşa vei putea creşte ca individ.

10. Ai încredere în oamenii neobişnuiţi, s-ar putea să înveţi ceva

Vulpile sunt considerate deseori mincinoase şi răutăcioase, dar vulpea pe care a întâlnit-o Micul Prinţ avea nevoie de un singur lucru: un prieten adevărat.

Fără doar şi poate, Micul Prinţ este un roman care ar trebui să se regăsească pe orice listă de lectură. Poţi comanda cartea de aici.

By | 2019-05-27T16:56:02+00:00 mai 27th, 2019|All about Books|0 Comentarii

Comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.