Niccolo Machiavelli este un filosof politic italian, ce a trăit în Florența Renascentistă și a devenit faimos datorită operei “Principele”. Acest volum a stârnit numeroase controverse după publicare și i-a atras reputația de ateu și cinic. De altfel, o persoană imorală și fără scrupule este descrisă și în zilele noastre ca fiind machiavelică.

Născut în 3 mai 1469, Niccolo Machiavelli a fost, pentru mulți ani, un oficial cunoscut în Florența, având numeroase responsabilități diplomatice și militare. A scris multe lucrări, însă “Principele”, publicată în 1513, conține, după mulți, cele mai valoroase lecții de strategie pe care le poți aplică și astăzi.

1. Concentrează-te întotdeauna pe viața reală, nu pe viața ideală

“Există o diferență mare între cum trăiește un om și cum ar trebui să o facă, iar cel care neglijează cum trăiește, pentru a se concentra pe cum ar trebui să trăiască va învăța mai degrabă ce este distrugerea, decât ce este conservarea”.

În opinia lui Machiavelli, fanteziile îți distrag atenția de la ce se întâmplă în fața ta, iar dacă trăieșți astfel, vei face multe greșeli.

2. Tratează-i bine pe oameni sau distruge-i în totalitate

“Oamenii fie trebuie tratați bine, fie trebuie distruși, pentru că se pot răzbuna, dacă suferă răni ușoare, însă nu își pot reveni după leziuni fatale. Astfel, dacă ai de gând să rănești un om, fă-o în așa fel încât să nu revină și să se răzbune.”

Machiavelli consideră că oamenii nu sunt capabili de iertare, iar dacă în drumul tău spre succes, trebuie să îi dai la o parte, asigură-te că nu îți vor mai sta niciodată în cale.

3. Ai mare grijă în cine ai încredere

Știi, deja, că este important să îți alegi oamenii din jur cu grijă, dar sigur te vor ajuta și părerile lui Machiavelli.

“Cel care este motivul pentru care un altul devine puternic este ruinat. Asta pentru că acea putere a fost atrasă de ascuțime sau de forță și ambele calități sunt privite cu neîncredere de cel care a ajuns puternic.”

4. Dacă ți se pare că cineva ar putea reprezenta o amenințare în viitor, confruntă-l acum

Nu îți ignora niciodată intuiția și ia măsuri, atunci când crezi că cineva ți-ar putea exploata o vulnerabilitate.

“Romanii nu au acceptat niciodată să ignore un punct sensibil, doar pentru a evita un război, pentru că știau că războaiele nu dispar niciodată, ele doar sunt amânate până când altcineva este în avantaj”.

5. Studiază-i pe cei care au avut ceva de spus. În acest fel, chiar dacă nu ajungi unde îți dorești, vei fi câștigat

“Un om prudent ar trebui să urmeze întotdeauna calea urmată de oameni mari și să-i imite pe cei care au excelat. În acest fel, chiar dacă nu va atinge el însuși măreția, cel puțin va avea o idee despre ea.”

6. Este mai bine să fii temut de ceilalți decât iubit

“De aici apare întrebarea dacă este mai bine să fii iubit, decât temut de ceilalți sau este mai bine să fii temut decât iubit. Cred că cel mai bun răspuns este că ar fi bine să îți dorești să fii ambele. Dar pentru că dragostea și teama nu pot exista împreună, dacă trebuie să alegi între cele două, este mult mai sigur să fii temut, decât iubit.”

7. Nu exagera, însă, cu teama indusă altora

“Un prinț ar trebui să se facă temut în așa fel încât atunci când nu reușește să obțină dragoste, cel puțin să reușească să evite ura.”

8. Câtă vreme nu îi insulți pe oameni, nu le furi lucrurile și nu le ameninți viața, vei fi bine

“Atunci când proprietatea sau onoarea lor nu le sunt atinse, cei mai mulți oameni sunt fericiți.”

9. Percepția este, de fapt, realitatea

Nimeni nu știe ce gândești sau ce simți, așa că fii foarte atent la ce transmiți. Ceilalți te pot percepe exact așa cum îți dorești.

“Toată lumea vede cum pari, foarte puțini știu cine ești cu adevărat.”

“Multumile obișnuite se iau întotdeauna după aparențe, iar lumea este formată, în mare parte, din obișnuit.”

10. Fă-i pe ceilalți să creadă că ești un om de treaba, dar dacă trebuie să îi calci în picioare, fă-o fără regrete

“De aceea, nu este nevoie ca un prinț să aibă toate calitățile bune pe care le-am enumerat, dar este necesar să pară că le are…să pară milios, credincios, uman, religios, corect și chiar să fie așa, dar să aibă o minte croită astfel încât, dacă trebuie să nu fie așa, să fie capabil să se schimbe și să devnă opusul.”