Seria Harry Potter nu este neapărat o lectură pentru adulți, dar ea cuprinde multe lecții importante pentru orice vârstă. De la cum suportăm o pierdere la cum putem lupta pentru principiile noastre, aceste volume sunt profunde și pline de sfaturi. Citește-le pe cele mai importante.

1. Prieteniile adevărate trec peste orice

Un trio care nu părea să reziste, Harry, Ron și Heromine au reușit să treacă peste orice și să demonstreze că prieteniile adevărate sunt indestructibile. Împreună ai reușit să le țină piept dușmanilor pe care i-au înfruntat, dar și perioadelor prin care au trecut, precum probleme în relație, gelozii și examene școlare. Când ai pe cineva pe care te poți baza, știi că poți depăși orice obstacol.

2. Curajul vine în multe forme

Harry a trebuit să își adune tot curajul, când l-a căutat pe Voldemort în Pădurea Interzisă, dar acesta nu este singura dovadă de curaj pe care am descoperit-o în serie. Fie că le iei partea prietenilor tăi, atunci când încalcă regulile, așa cum a făcut Neville, sau lupți pentru lucrurile în care crezi, acestea sunt fapte de curaj și merită apreciate.

3. Este în regulă să fii critic cu lucrurile care îți plac

În toate volumele, Harry trebuie să învețe de nenumărate ori că idolii săi și figurile părintești nu sunt perfecți sau invincibili. James Potter era un bully, Sirius era bigot și un tutore destul de nepriceput, Dumbledore obișnuia să se întâlnească cu un fascist. Harry Potter ne-a învățat că este în regulă să critici ce iubești. Poți fi pasionat de cărți și lectură, dar nu trebuie să fii de acord cu toate recenziile sau cu modul în care sunt portretizate unele personaje.

4. Întotdeauna să pui la îndoială autoritatea

Cărțile din seria Harry Potter subliniază foarte bine acest lucru: doar pentru că cineva are putere, nu înseamnă că ar trebui ascultați orbește. Pune întotdeauna sub semnul întrebării ce îți spun profesorii, sursele de știri și politicienii, dar și ce afli de la persoanele iubite. Lupin, de exemplu, este singurul profesor bun și încearcă întotdeauna să facă lucrurile corect, dar când Hermione încearcă să îi vorbească despre drepturile House-Elf-ului, Lupin o respinge și apără regulile existente. Cartea te învață să pui întrebări chiar și când acestea sunt incomode.

5. Poți trece peste o pierdere

„Luccrurile pe care le pierdem au un mod de a se întoarce – chiar dacă nu întotdeauna în modul în care ne așteptăm”, spune Luna Lovegood și este poate una dintre cele mai importante lecții. Pierderea neașteptată este una dintre temele principale din această serie. Să treci peste o tragedie este ceva ce cu toții trebuie să învățăm să facem. În cele din urmă, ne revenim din pierdere în moduri neașteptate, iar la asta vei asista de nenumărate ori.

6. Oamenii te pot surprinde

„Nu judeca o carte după copertă” este o zicală veche, dar încă ne grăbim să tragem concluzii pripite. În carte, afli că un uriaș poate fi un prieten loial și sensibil, un stăpân al Întunericului poate sacrifica totul pentru iubirea vieții lui și chiar și un Înțelept ca Dumbledore a avut un trecut complicat. Oamenii nu sunt mereu ceea ce par, iar asta este o lecție importantă.

7. Este în regulă să ceri ajutorul

Harry nu a fost niciodată încântat să ceară ajutorul, chiar și atunci când avea nevoie. Indiferent că este vorba despre faptul că încerca să afle ce însemna un indiciu sau să dea de urma unui obiect pierdut, încerca deseori să facă totul singur.

Deși era bine intenționat, o astfel de atitudine nu este niciodată de dorit, așa că nu trebuie să îți duci bătăliile singur. Prietenii tăi te pot ajuta, dar trebuie să le spui că vei să facă asta.

8. Inima frântă este inevitabilă

Oricât de trist ar fi, acesta este adevărul. Așa cum s-a întâmplat cu Harry și Cho, Lavender și Ron sau Lily și Snape, uneori lucrurile nu ies cum ne-am aștepta. S-ar putea să suferi din dragoste, să pierzi pe cineva pe care iubeai din tot sufletul tău, dar viața va merge mai departe. Oamenii se refac și își continuă călătoria, nici moartea nu trebuie să te sperie.

9. Generația tânără poate face o diferență

Poate vei simți uneori că nu trăiești cea mai bună perioadă pentru tineri, dar adu-ți aminte de Harry Potter. El este un reminder constant că vârsta înaintată nu este sinonim cu înțelepciunea, dar tinerii nu sunt lipsiți de putere.

10. Este în regulă să fii nervos

Harry Potter apare și nervos, în seria ce îi poartă numele, și deși nu sunt cele mai bune momente ale sale, sunt de înțeles și normale.