Roald Dahl s-a născut în 13 setembrie 1916, în Marea Britania. A avut o carieră impresionantă și deși a scris cărți pentru copii, volumele sale te influențează, indiferent de generația din care faci parte. Descoperă cele mai importante lecții pe care le vei descoperi în operele sale.

1. Învață de la oamenii diferiți de tine

În “James şi piersica uriaşă”, James se împrietenește cu un gândac uriaș, care îi devine familie, după ce multa vreme a căutat să aparțină și să fie iubit. Același lucru este valabil și pentru Sophie, din “Marele uriaș prietenos”, care își asumă un risc și se apropie de un uriaș. Prietenia lor este una minunată, iar aceste exemple demonstrează că nu ai niciun motiv să te ferești de cei care sunt diferiți de tine. Varietatea aduce sare și piper în viața ta.

2. Este în regulă să fii diferit

Multe dintre personajele lui Dahl nu aparțin și nu fac parte din mulțime. Williy Wanka este un om foarte excentric. Familia Matildei s-ar uita non-stop la televizor, în timp ce ea prefera să citească. Mătușa lui James nu are nimic în comun cu el, iar el caută ceva mai mult. Să fii unic este magic, așa că nu căuta să aparții.

3. Lectura este bună pentru suflet

Matilda te învață că oamenii pot evada din orice realitate cu ajutorul cărților, în timp ce se luptă să înțeleagă și să fie înțeleasă de propria familie.

“Cărțile o purtau în lumi noi și o prezentau unor oameni minunați, care duceau vieți interesante. A navigat alaturi de Joseph Conrad. A mers în Africa, cu Ernest Hemingway, și în India, cu Rudyard Kipling. A călătorit în toată lumea, în timp ce stătea în camera ei mică dintr-un sat englezesc.”

Cititul te poate duce în toată lumea, așa că nu renunța niciodată la cărți.

4. Independența este cheia

Mulți tutori din cărțile lui Dahl sunt cruzi și răi, iar în aceste povești, copiii trebuie să își ia soarta în propriile mâini și să găsească singuri bucurii în viață. Dahl te învață că nu vei avea mereu modele în părinții tăi, dar asta nu înseamnă că nu poți să fii fericit. Trebuie să fii capabil să te descurci singur în orice situație.

5. Uneori, visurile se împlinesc

Charlie își dorește mult să primească un bilect de intrare în fabrica lui Willy Wanka și chiar i se întâmplă asta. Familia Matildei se poarta urât cu ea și, în cele din urmă, găsește oameni mai buni. Morala: daca ești bun cu oamenii din jurul tău, ți se vor întâmpla și tie lucruri bune.

6. Două greșeli nu duc la un lucru bun

În “Marele Uriaș Prietenos”, Uriașul refuză să folosească violența împotriva altor uriași, chiar dacă aceștia sunt răi cu oamenii. În loc de asta, vorbește cu Regina Angliei și împreună decid să îi prindă pe uriași și să le aplice o pedeapsă umană. Înveți, astfel, că lucrurile bune nu se obțin niciodată printr-un comportament agresiv sau violent.

7. Ai încredere în abilitățile tale

Domnul Vulpe din “Fantasticul Domn Vulpe” este plin de încredere în sine, iar asta îl face să realizeze lucruri minunate. Bineînțeles, nu trebuie să fii arogant, dar povestea sa arată că dacă ai încredere în abilitățile tale, poți ajunge departe.

8. Aparențele pot înșela

Uriașul din “Marele Uriaș Prietenos” este un uriaș amabil. În “Vrăjitoarele”, vrăjitoarele par femei normale și sunt chiar frumoase. În “James și piersica uriașă”, James se împrietenește cu un gândac uriaș, care nu pare deloc atrăgător la prima vedere. Toate aceste personaje au rolul de a te face să înțelegi un singur lucru: aparențele nu contează, așa că nu judeca niciodată o carte după copertă.

9. Ia ce este mai bun din orice situație

Multe dintre personajele lui Dahl trăiesc vieți grele. Familia lui Charlie este extrem de săracă, a Matildei o tratează îngrozitor, iar mătușă lui James îi dă mâncare rar și îl tine încuiat în cameră mai tot timpul. Chiar și în aceste condiții, cei trei reușesc să se bucure de ce au și când nu sunt fericiți cu o situație, fac tot ce le stă în putință să schimbe ceva. Dahl te învață că poți învinge orice situație, oricât de îngrozitoare ar fi, dacă vrei asta.

10. Un pic de nebunie nu strica niciodată

Cărțile lui Dahl sunt pentru copii și transmit foarte bine ce stiu copiii să facă cel mai bine: să fie, uneori, năstrușnici. Să fii un pic năbădăios îți va face viață mai interesanta.