Franz Kafka este unul dintre cei mai apreciați scriitori ai tuturor timpurilor. Născut în 3 iulie 1883 în Praga, scriitorul a reușit să iasă în eviență prin temele abordate: exprimarea anxietății și alienarea pe care o resimțea tot mai multă lume în secoll al XX-lea, în Europa Centrală și America de Nord.

S-a născut într-o familie de evrei de clasă medie și după ce aceștia au pierdut doi copii, Kafka și-a asumat rolul de frate mai mare pentru toată viața. Ottla, cea mai mică dintre cele trei surori ale sale, a devenit cel mai apropiat membru al familiei pentru scriitor. Kafka a murit în 3 iunie 1924, în Viena, dar a lasat în urmă o operă spectaculoasă, plină de lecții de viață valabile și astăzi.

1. Spune întotdeauna adevărul

Desi Kafka este cunoscut mai ales pentru lucrările sale de ficțiune, în viața reală s-a dedicat adevărului. Potrivit prietenului său, Max Brod, “advărul absolut” era una dintre caracteristicile sale. Această atitudine se reflecta cumva și în operele sale. Minciuna este un obstacol pentru multe dintre personajele sale sau deseori ajung să aibă probleme, pentru că adevărul pe care îl spun este considerat minciună. Pentru o persoană sinceră într-o lume mincinoasă, Kafka susține că viața poate fi dificilă.

2. Fii mereu precis

Precizia și conștiinciozitatea au fost alte două calități care au ieșit în evidență în fața lui Max Brod. Conștiinciozitatea și modul precis în care privea lucrurile, simțea și analiza sunt unele dintre motivele pentru care a fost un scriitor excepțional. Nu numai că era capabil să vadă detalii ale caracterului uman pe care ceilalți le omiteau, dar reușea să le transfere în scris. Privește imaginea de ansamblu, dar nu omite detaliile cheie.

3. Mereu vor fi obstacole

Kafka a avut parte de multe obstacole: o relație agitată cu tatăl său, faptul că era evreu într-o lume germană, lipsa unei iubiri romantice, așa cum și-o dorea el, și îmbolnăvirea de tuberculoză într-o perioadă în care nu exista tratament pentru această afecțiune. Toate aceste lucruri se reflectă în scrierile sale, spunându-ne constant că viața, în loc să curgă lin, vă pune mereu obstacole în calea noastră.

4. Stai în liniște

Scrisul era, pentru Kafka, asemenea rugăciunii, astfel că avea nevoie să stea în liniște și să facă asta. Deși a fost crescut evreu și a avut un bar mitzvah, legătura sa cu religia s-a încheiat acolo. Latura sa spirituală era atinsă prin scris, dar Kafka este un exemplu că toți avem nevoie de astfel de momente. Indiferent ce îți aduce pacea – scrisul, rugăciunea, statul în pat, în timp ce reflectezi la ce s-a întâmplat, viața ta va avea mai multă ordine, dacă o faci.

5. Prietenii tăi stiu ce e mai bine pentru tine

Max Brod a fost o prezență constantă în viața lui Kafka, din momentul în care s-au cunoscut, în timpul studiilor la Drept. Amândoi erau scriitori și participau activ la întâlnirile grupurilor literare din Praga, comparându-și constant ideile. În cele din urmă, Brod l-a trădat pe Kafka pentru un bine mai mare. Când se afla pe patul de moarte, Kafka i-a cerut lui Brod să îi arda manuscrisele, în momentul în care nu va mai fi. Brod i-a recunoscut, însă, talentul, și nu a dat curs rugăminții prietenului său.

6. Birocrația este cea mai rea

Kafka a trăit într-o perioadă în care birocrația era îngrozitoare. A lucrat și în industria asigurărilor și a studiat dreptul, așa că nu este de mirare că birocrația este una dintre temele recurente în cărțile sale. În “Castelul”, de exemplu, personajul principal își petrece tot timpul încercând să depășească obstacole și să ajungă la castel.

7. Luptă pentru lucrurile în care crezi

În legătură cu tema birocrației, eroii lui Kafka luptă mereu împotriva unui factor necunoscut care cauzează dificultățile din viețile lor. Asta se întâmplă, de exemplu, în “Castelul” sau “Procesul”. În ciuda greutăților, însă, personajele se revoltă mereu în felul lor. Să urmezi reguli nedrepte nu are niciodată sens, așa că nu ezita să te impui, când sistemul te transforma în victimă.

8. Dedică-te talentului tău

Kafka și-a petrecut viața având locuri de muncă ce îl ajutau să își plătească facturile, dar scrisul era chemarea sa și motivul pentru care continua să trăiască. Viața sa demonstrează ce înseamnă să te dedici cu adevărat unei cauze: să muncești toată viața la ceva ce s-ar putea să nu îți aducă succes, dar care să te împlinească. Ce nu ar trebui, însă, să înveți de la Kafka este lipsa sa de încredere în sine. Motivul pentru care i-a cerut lui Brod să îi distrugă lucrările a fost că nu le considera destul de bune.

9. Daca mergi prin Iad, continuă

Toate personajele lui Kafka par că trec prin cele mai îngrozitoare situații – acuzat pe nedrept de crimă, incapabil să ajungă acolo unde își dorește sau transformat într-o insectă dezgustătoare. Și Kafka a avut o viață dificilă și deși Winston Churchill a fost cel care a spus “dacă mergi prin Iad, continuă”, Kafka dovedește că atunci când lucrurile sunt dificile, acesta este singurul lucru pe care îl poți face.

10. Oamenii sunt schimbători

Această lecție apare cu precădere în povestirea “Un artist al foamei”. Personajul principal este un interpret a cărui artă constă în a nu mânca pentru perioade lungi de timp. La început este extrem de popular și oamenii vin de peste tot, pentru a-l vedea. Pe măsură ce povestea continuă, este lăsat singur și oamenii prefera să vadă altceva. Deși ceva merge bine la un moment dat, nu înseamnă că așa va fi mereu.