Viața are un farmec aparte la 20 de ani, dar potrivit cercetătorilor, apropierea vârstei de 30 de ani atrage o criză existențială. Cu o societate în continuă schimbare, tinerii adulți sunt puși în fața unor situații dificile, care ridică multe întrebări și dileme. Dacă vrei să treci mai ușor peste aceste situații, trebuie să citești aceste volume până împlinești 30 de ani.

1. „Americana”, de Chimamanda Ngozi Adichie

Ifemelu pleacă din Nigeria, țara sa natală, pentru a studia în SUA. Deși ajunge să trăiască o viață interesantă, împărțită între relația cu un bărbat alb, colegii ei de la Princenton și un blog despre oamenii de culoare din America, prin ochii unui outsider, tânăra nu poate să și-l scoată din minte pe iubitul ei din liceu. Cei doi se revăd 15 ani mai târziu, în Lagos, și totul se schimbă. Revista „Time” numește această carte una dintre cele mai bune scrise vreodată, așa că merită să îi dai o șansă.

2. „Meditații”, de Marcus Aurelius

În momentul în care devii adult, îți dai seama că momentele în care vor fi exact așa cum sperai vor fi tot mai rare. „Meditații” este o colecție de scrieri personale ale Împăratului Roman Marcus Aurelius despre puterea mentală. Acesta a condus între 161 și 180 și este considerat un rege filosof datorită sfaturilor profunde despre rezistență și conducere în perioade stresante. Tratatul de filosofie stoică rămâne relevant chiar și dupa mai bine de 1800 de ani, pentru că îți oferă un sfat care nu are cum să se demodeze: cum să îți controlezi emoțiile și cum să depășești obstacolele peste care s-ar putea să dai.

3. „Mitul lui Sisif”, de Albert Camus

Toți avem motive să ne trezim dimineața, dar pe măsură ce intrăm în lumea reală, începem să ne punem întrebări legate de existență. Albert Camus este de părere că toți trăim într-o lume irațională, în care ne luptăm să găsim un sens pentru viața noastră. Pentru a te ajuta să înțelegi mai bine lucrurile, Camus face trimitere la o legendă celebră: așa cum Sisif a fost blestemat să împingă un bolovan pe un deal imens, doar pentru a-l da la vale și a-l împinge din nou, și noi ar trebui să ne bucurăm de lucrurile frumoase care se întâmplă, fără a ignora realitatea lumii în care trăim. Ne îndreptăm spre un final sigur, dar nu există motive să nu fim fericiți între timp.

4. „Crimă și pedeapsă”, de Feodor Dostoievski

Indiferent de principiile tale și de cât de frumos trăiești, vor fi momente în care lumea va acționa împotriva lor și te vei întreba dacă merită să rămâi bun și să îi ajuți pe alții. Romanul lui Dostoievski nu este doar o poveste tristă, ci este și un argument împotriva nihilismului care circula în societatea rusă în vremurile sale. Cartea îl prezintă pe Raskolnikov, un tânăr de 23 de ani care ucide o bătrână și care apoi se luptă cu mustrările de conștiință. Dostoievski argumentează faptul că raționalismul dus la extreme ignoră legăturile puternice dintre oameni, care ne responsabilizează unii față de alții.

5. „Rich and Pretty”, de Rumaan Alam

Două femei care au fost prietene în liceu încearcă să își reînnoiască relația, când una dintre ele se logodește și îi cere celeilalte să fie domnișoară de onoare. Cum viața lor a luat direcții diferite, și prietena lor s-a schimbat considerabil. O carte care te va face să prețuiești mai mult relațiile cu ceilalți.

6. „Portocala mecanică”, de Anthony Burgess

Unul dintre cele mai populare romane din literatură are ca temă călătoria unui tânăr spre maturitate. Alex este un adolescent cu înclinații violente, care este trimis într-o instituție de reeducare. Cartea este o satiră, dar sigur vei fi șocat de lipsa de moralitate pe care o vei descoperi aici. „Ia viața așa cum vine” este motto-ul acestui roman.

7. „Micul prinț”, de Antoine de Saint-Exupéry

Așa cum mulți psihologi îți vor spune, o persoană cu un psihic sănătos își integrează copilăria în viața de adult. Bazată pe experiența de aviator a scriitorului, cartea urmărește un tânăr prinț, care vizitează planete din alt Univers. Dincolo de povestea în sine, vei descoperi o mulțime de sfaturi care te vor ajuta să treci cu bine prin viață.