Am trecut, fără doar și poate, peste unul dintre cei mai grei ani. Pandemia a schimbat lumea în care trăim, așa că informarea corectă este esențială, pentru a te adapta noii realități. Citește zece cărți de non-ficțiune care te vor ajuta să înțelegi mai bine ce urmează.

1. “The truth we hold”, by Kamala Harris

Kamala Harris a devenit prima femeie vicepreședinte a Americii, dar nu sunt singurele premiere pe care le marchează alegerea ei, fiind și prima femeie de culoare și primul asiatic ce ocupa aceasta funcție. În aceasta carte de memorii publicată în 2019, Harris prezintă o viziune a luptelor comune, a scopurilor și valorilor americane, dezbătând teme complexe ce au afectat SUA în ultimii ani, de la sănătate, la imigrare, securitate națională și discriminare. O carte politică minunată, care te va ajuta să înțelegi mai bine situația actuala.

2. ‘Metropolis”, de Ben Wilson

Orașele sunt un mediu potrivit pentru schimbare, progres și dezvoltare. “Metropolis” prezintă cele mai puternice metropole de-a lungul timpului, de la orașele grecilor antici și până în zilele noastre.

3. “Our malady”, de Timothy Synder

Cu doar câteva luni înainte de izbucnirea pandemiei, Timothy Snyder a aflat că este grav bolnav. În această carte, el vorbește despre vulnerabilitatea cetățenilor americani care nu au acces la sănătate. După aproape un an de pandemie și un răspuns devastator de la guvernanți, Snyder s-a decis să sublinieze, în acest volum, lecțiile cruciale pe care trebuie să le învățăm după această perioadă.

4. “Brit(ish)”, de Afua Hirsch

“De unde ești” este întrebarea pe care Afua Hirsch și-a adresat-o toată viața, deși a fost născută, crescută și educată în Marea Britanie. În parte istorie, în parte experiență personală, “Brit(ish)” este o negare a originilor imperiale ale Angliei și o poveste despre rasismul din zilele noastre.

5. “Spoon-fed”, de Tim Spector

De câțiva ani, suntem copleșiți de diete noi, care promit să topească kilogramele în plus, dar această obsesie pentru nutriție a dus la o relație negativă cu mâncarea, potrivit cercetătorului Timp Spector. În acest volum, autorul încearcă să distrugă miturile referitoare la alimentație și subliniază ce înseamnă o nutriție bună pentru noi și pentru planetă.

6. “Viața încurcată: modul în care ciupercile ne fac lumi, ne schimbă mintea și ne formează viitorul”, de Merlin Sheldrake

O carte despre ciuperci s-ar putea să nu îți trezească interesul, dar acest volum a devenit extrem de popular în 2020. Știai că ciupercile alimentează o rețea subterană de plante, numită “world wood web”? Sau că aceste plante pot calma bolile psihice? Ori că sunt folosite în tehnologii inovatoare? După ce vei citi doar câteva pagini din acest volum nu vei mai privi ciupercile la fel.

7. “Another now”, de Yanis Varoufakis

Cum ar arata o societatea egală? Prosperitatea poate exista pe Pământ fără să îl distrugă? Există capitalism liber? Acestea sunt întrebările la care încearcă să răspundă economistul Yaris Varoufakis în cartea sa. “Another now” prezintă o societatea alternativă din 2025, în care munca, banii, tehnologiile și politicile sunt democratizate.

8. “Now We Have Your Attention”, de Jack Shenker

Dacă te simți un pic debusolat de toate regulile impuse de guvern în lupta împotriva noului Coronavirus, atunci aceasta carte te va ajuta să te lămurești. Spusă din perspectiva unor comunități afectate economic de pandemie, cartea prezinta modul în care oamenii fără posibilități au străbătut această perioadă în Marea Britanie.

9. “Left out”, de Gabriel Poground și Patrick Maguire

Această carte este o relatare excelența despre administrația Corbyn în timpul campaniei electorale – din momentul în care popularitatea sa a crescut, în 2017, la căderea sa catastrofală din 2019 și la creșterea lui Starmer în sondaje. Abordând și scandalul de antisemitism, cartea surprinde foarte bine instabilitatea politică și care este momentul care schimbă percepția unei mulțimi.

10. “Invisible women”, de Caroline Criado Perez

Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a numit această carte o lectură obligatorie pentru oricine are putere de decizie, indiferent de locul din care provine sau domeniu. Perez a expus, în acest volum, dezavantajul pe care îl au femeile în lumea în care trăim. De la telefoanele prea mari pentru mâinile lor la riscul cu 47% mai mare de a fi rănite într-un accident de mașină, vei descoperi o mulțime de situații care te vor pune pe gânduri.