Trecerea de la vară la toamnă atrage multă nostalgie, dar poți depăși mai ușor momentul, cu lectura potrivită. Descoperă 10 cărți care te vor ajuta să accepți noul anotimp fără dramă.

1. „Posesiunea”, de A. S. Byatt

„Posesiunea” este un roman extraordinar despre romantism, dar și un mister intelectual și o poveste de dragoste fascinantă. În centrul atenției sunt doi adolescenți care documentează viața a doi poeți din epoca victoriană. Pe măsură ce tinerii le descoperă scrisorile, jurnalele și poemele, încep să își pună tot felul de întrebări. A. S. Byatt te poartă, în acest volum, prin campusurile universitare din Marea Britanie toamna, așa că vei intra mai ușor în atmosfera acestui anotimp.

2. „Viața invizibilă a lui Addie LaRue”, de V. E. Schwab

Addie LaRue vrea libertate, timp nemăsurat și aventură, în niciun caz căsătoria aranjată de părinții săi. Totul se întâmpla în 1750, iar pentru a obține ce își dorește, Addie face un pact cu Diavolul. Ce trebuia să devină un dar se transformă, însă, într-un blestem. V. E. Schwab scrie 500 de pagini despre o femeie nemuritoare, blestemată să fie uitată de toată lumea care o cunoaște, iar aventura ei te va ține atent până la ultima pagină. Vei uita de vara care tocmai s-a încheiat!

3. „The Year of the Witching”, de Alexis Henderson

Dacă vrei o lectură înfricoșătoare, dar inteligent scrisă, care să te ajute să intri în spiritul Halloween-ului, atunci începe cu romanul de debut scris de Alexis Henderson. Iammanuelle Moore a crescut într-o comunitate a Bisericii Betel, iar cei din jurul ei refuză să îi spună adevărul despre originile ei. O poveste despre vrăjitoare, rune și dorință de libertate, care te va fascina.

4. „Brontë’s Mistress”, de Finola Austin

„Brontë’s Mistress” este povestea reală a celei care a inspirat romane precum „Jan Eyre” și „La răscruce de vânturi”. Finola Austin a documentat cu meticulozitate viața lui Branwell Bronte, singurul fiu al familiei, care a avut o aventură cu soția celui care îl angajase. O carte savuroasă, care te va face să te bucuri și mai mult de romantismul toamnei.

5. „Viața reală”, de Brandon Taylor

Toamna este anotimpul în care se redeschid școlile și facultățile, cel puțin online. Acțiunea romanului de debut scris Bandon Taylor se petrece într-un campus din Iowa și reflectă foarte bine atmosfera din acele locuri.
Wallace vrea să obțină o diplomă în biochimie. Și-a lăsat în urmă familia din Alabama, dar nu a scăpat de umbrele copilăriei sale, care încă îl urmăresc. Wallace face parte din comunitatea queer și ține la distanță pe toată lumea, pentru a nu dezvălui adevărata sa identitate. O serie de confruntări cu colegii săi duce, însă, la dezvăluiri dureroase despre viața sa.

6. „Istoria secretă”, de Donna Tartt

Ce poate fi mai potrivit pentru o lectură de toamnă decât o carte despre elita elevilor de la o școală din New England? Acești adolescenți sunt prinși într-un conflict marcat de obsesii personale, secrete și crimă. Donna Tartt a câștigat Premiul Pulitzer în 2014, cu romanul „Sticletele”, dar „Istoria seretă” s-ar putea să fie mai captivantă.

7. „Moartea doamnei Westaway”, de Ruth Ware

Totul începe cu o scrisoare misterioasă: Hal urmează să primească o moștenire, însă banii erau destinați altcuiva. Hal nu este mulțumită de asta și încearcă să se folosească de aptitudinile sale – acelea de cititor în tarot – pentru a primi, totuși, banii. Este, însă, prinsă într-o situație periculoasă, pe care nu a prevăzut-o. Un thriller care te va ține cu sufletul la gură după fiecare pagină.

8. „The Cider House Rules”, de John Irving

Romanul lui John Irving prezintă toamna în New England în toată splendoarea ei: frunzele care își schimbă culorea, briza răcoroasă din aer și munca la o fermă ce produce mere pentru cidru. Când vei citi această carte, vei simți, cu siguranță, toate aromele descrise aici. Nu te gândi, însă, că „The cider house rules” este o lectură simplă și relaxantă. În acest volum, Irvin vorbește despre probleme grele, precum adopția și avortul.

9. „Anne de la Green Gables”, de L. M. Montgomery

Anne are 11 ani și este o fetiță orfană, cu o imaginație extraordinară. Este adoptată de o familie care deține conacul de la Green Gables, iar peisajele tomnatice de acolo o fascinează de la prima privire.

10. „Practical magic”, de Alice Hoffman

Fetele Owens sunt două surori orfane, crescute de mătușile lor, care sunt vrăjitoare. Cresc, își urmăresc dragostea și pleacă în direcții diferite, dar se reunesc chiar în casa în care au fost crescute.